Bitcoin Yarılanması Nedir?

Bitcoin Yarılanması Nedir?

Bitcoin‘in temel teknolojisi olan blockchain, temel olarak Bitcoin‘in yazılımını çalıştırın ve ağında meydana gelen işlemlerin kısmi veya tam geçmişini içeren bir bilgisayar koleksiyonundan oluşur. Her tam düğüm veya Bitcoin‘deki işlemlerin tüm geçmişini içeren bir düğüm, Bitcoin‘in ağındaki bir işlemi onaylamaktan veya reddetmekten sorumludur. Bunu yapmak için düğüm, hareketin geçerli olduğundan emin olmak için bir dizi denetim yapar. Bunlar, hareketin nonces gibi doğru doğrulama parametrelerini içerdiği ve gerekli uzunluğu aşmamasını sağlamayı içerir.

Bir işlem ancak Bitcoin‘in ağında faaliyet gösteren tüm taraflar işlemin mevcut olduğu blok içinde onayladıktan sonra gerçekleşir. Onaydan sonra, işlem mevcut blok zincirine eklenir ve diğer düğümlere yayınlanır. Blockchain, işlemlerin takma bir kaydı olarak hizmet eder (yani, içeriği herkes tarafından görülebilir, ancak ağdaki işlem yapan tarafları tanımlamak zordur). Bunun nedeni, blok zincirinin ağdaki her işlem tarafına şifreli adresler atamasıdır. Bununla birlikte, ağa düğüm veya madenci olarak katılmayanlar bile blok kaşiflerine bakarak bu işlemlerin canlı olarak gerçekleştiğini görüntüleyebilir.

Blockchain‘e eklenen daha fazla bilgisayar (veya düğüm) kararlılığını ve güvenliğini artırır. Şu anda Bitcoin‘in kodunu çalıştırdığı tahmin edilen 9.704 düğüm var.  Herkes Bitcoin‘in ağına düğüm olarak katılabilir, ancak tüm blockchaini ve işlem geçmişini indirmek için yeterli depolama alanına sahip oldukları sürece, hepsi madenci değildir.

Çıkarılan her 210.000 bloktan sonra veya kabaca her dört yılda bir, Bitcoin madencilerine işlemleri için verilen blok ödülü yarıya indirilir. Bu, yeni bitcoinlerin dolaşıma girme oranını yarıya indiriyor. Bu, Bitcoin‘in tüm bitcoinler dolaşıma girene kadar her dört yılda bir yarıya inen sentetik bir enflasyon biçimini kullanma şeklidir.

Bu sistem 2140 yılına kadar devam edecek. Bu noktada, madenciler, ağ kullanıcılarının ödeyeceği işlem ücretleriyle ödüllendirilecektir. Bu ücretler, madencilerin hala maden çıkarma ve ağı devam ettirme teşvikine sahip olmalarını sağlar. Fikir, bu ücretler için rekabetin yarılanmalar bittikten sonra düşük kalmalarına neden olacağıdır.

Yarılanma önemli çünkü Bitcoin‘in azalan sınırlı arzında bir düşüşe daha işaret ediyor. Toplam maksimum bitcoin arzı 21 milyondur. Mayıs 2021 itibarıyla, halihazırda dolaşımda olan yaklaşık 18.715.050 milyon bitcoin var ve madencilik ödülleriyle piyasaya sürülecek sadece 2.284.950 milyon kaldı.

2009 yılında, çıkarılan zincirdeki her bloğun ödülü 50 bitcoin idi. İlk yarılanmadan sonra 25, sonra 12.5 oldu ve ardından 11 Mayıs 2020 itibarıyla blok başına 6.25 bitcoin oldu. Bunu başka bir bağlamda ifade etmek gerekirse, Dünya’dan çıkarılan altın miktarının her dört yılda bir yarıya indirilip kesilmediği düşün. Altının değeri kıtlığına dayanıyorsa, her dört yılda bir altın üretiminin “yarılanması” teorik olarak fiyatını daha yükseğe sürükler.

Yarılanma Etkileri

Bu yarılanmalar, yeni paraların oluşturulma hızını azaltır ve böylece mevcut arzı azaltır. Bu, altın gibi düşük arza sahip diğer varlıkların yüksek talebe sahip olabileceği ve fiyatları daha yükseğe itebileceği için yatırımcılar için bazı etkilere neden olabilir.

Geçmişte, bu Bitcoin yarılanmaları Bitcoin‘in fiyatındaki büyük dalgalanmalarla ilişkilidir. 28 Kasım 2012’de meydana gelen ilk yarılanma, 28 Kasım 2013’te 12 dolardan 1.207 dolara yükseldi. İkinci Bitcoin yarılanması 9 Temmuz 2016’da gerçekleşti. Bu yarılanmanın fiyatı 647 dolardı ve 15 Aralık 2017’ye kadar bir bitcoinin fiyatı 19.345 dolara yükselmişti. Fiyat daha sonra bu zirveden bir yıl boyunca 15 Aralık 2018’de 3.255 dolara düştü ve bu fiyat yarılanma öncesi fiyatından% 403 daha yüksekti.

En son yarılanma 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti. Bu tarihte bir bitcoinin fiyatı 8.821 dolardan işlem görebildi. 12 Nisan 2021’de bir bitcoinin fiyatı 63.558 dolara yükseldi (yarılanma öncesi fiyatından şaşırtıcı bir% 651 artış). Bir ay sonra, 11 Mayıs 2021’de, bir bitcoinin fiyatı 49.504 dolardan işlem gördü ve 2016 yarılanma davranışıyla daha tutarlı görünen% 461’lik bir artışı temsil etti.

12 Mayıs 2021’de Tesla CEO’su Elon Musk, Tesla’nın artık Bitcoin‘i ödeme olarak kabul etmeyeceğini açıkladı ve bu da daha fazla fiyat dalgalanması ile sonuçlandı. Bay Musk’ın açıklamalarını takip eden haftada, Çinli düzenleyicilerin finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para birimiyle ilgili hizmetler sunmasını yasaklayan kısıtlamaları açıklamasının ardından bir bitcoinin fiyatı 40.000 doların altına düştü. Bu iki duyuru geçici olarak bitcoinde bir fiyat düşüşü yaratmış olsa da, fiyat dalgalanmalarının daha önce gözlemlediğimiz yarılanma davranışıyla daha fazla ilgili olma potansiyeli var.

Yarılanma teorisi ve yol açan zincirleme reaksiyon şöyle çalışır:

Ödül yarı yarıya → enflasyon → daha düşük kullanılabilir arz → daha yüksek talep → daha yüksek fiyat → madenci teşviki, daha küçük ödüllere bakılmaksızın hala devam ediyor, çünkü Bitcoinin değeri bu süreçte artırıldı.

Bir yarılanmanın talebi ve fiyatı artırmaması durumunda, madencilerin teşviki olmayacaktır. İşlemleri tamamlamanın ödülü daha küçük olacak ve Bitcoinin değeri yeterince yüksek olmayacaktı. Bunu önlemek için Bitcoinin madencilik ödülleri almak için gereken zorluğu veya başka bir deyişle bir işlemi madenciliğin zorluğunu değiştirmek için bir süreci vardır. Ödülün yarıya indirilmesi ve Bitcoinin değerinin artmaması durumunda, madencileri teşvik etmek için madenciliğin zorluğu azaltılacaktır. Bu, ödül olarak piyasaya sürülen bitcoin miktarının hala daha küçük olduğu, ancak bir işlemi işlemenin zorluğunun azaldığı anlamına gelir.

Bu süreç iki kez başarılı oldu. Şimdiye kadar, bu yarılanmaların sonucu fiyatta bir balonlama ve ardından büyük bir düşüş oldu. Ancak bu kazançların ardından meydana gelen çökmeler, fiyatları hala bu yarılanma olaylarından öncesine göre daha yüksek tutmuşlardır. Örneğin, yukarıda belirtildiği gibi, 2017’den 2018’e baloncuk, bir bitcoinin değerinin 20.000 $ civarına yükseldiğini, sadece 3.200 $ civarına düştüğünü gördü. Bu büyük bir düşüş, ancak bir bitcoinin yarılanmadan önceki fiyatı 650 dolar civarındaydı. Bu sistem şimdiye kadar çalışmış olsa da, yarılanma tipik olarak muazzam spekülasyonlar, yutturmaca ve volatilite ile çevrilidir ve piyasanın gelecekte bu olaylara nasıl tepki vereceği öngörülemezdir.

Bu süreç ilk iki yarılanmada başarılı oldu ve Mayıs 2020’deki üçüncü yarılanmadan bu yana fiyat eğilimlerini gözlemlemede tutarlı görünüyor. Şimdiye kadar, bu yarılanmaların sonucu fiyatta bir balonlama ve ardından büyük bir düşüş oldu. Ancak bu kazançların ardından meydana gelen çökmeler, fiyatları hala bu yarılanma olaylarından öncesine göre daha yüksek tutmuşlardır.

Örneğin, yukarıda belirtildiği gibi, 2017’den 2018’e baloncuk, bir bitcoinin değerinin 19.345 dolar civarına yükseldiğini, sadece 3.255,40 dolar civarına düştüğünü gördü. Bu büyük bir düşüş, ancak bir bitcoinin yarılanmadan önceki fiyatı 647 dolardan işlemdi. Bu sistem şimdiye kadar çalışmış olsa da, yarılanmalar hala tipik olarak muazzam spekülasyonlar, yutturmaca ve volatilite ile çevrilidir ve piyasanın gelecekte bu olaylara nasıl tepki vereceği öngörülemezdir.

Üçüncü yarılanma sadece küresel bir salgın sırasında değil, aynı zamanda düzenleyici spekülasyonların arttığı, dijital varlıklara kurumsal ilginin arttığı ve ünlülerin yutturmacasının arttığı bir ortamda meydana geldi. Bu ek faktörler göz önüne alındığında, Bitcoin‘in fiyatının nihayetinde sonrasına yerleşeceği belirsizliğini koruyor.

Bitcoin Yarıya İndiğinde Ne Olur?

Bitcoin ile ilgili olarak “yarılanma” terimi, yeni oluşturulan bir blokta kaç Bitcoin jetonu bulunduğuyla ilgilidir. Bitcoinin piyasaya sürüldüğü 2009 yılında, her blok 50 BTC içeriyordu, ancak bu miktar kabaca her dört yılda bir% 50 oranında azaltılacaktı. Bugün, üç yarılanma olayı oldu ve bir blok şimdi sadece 6.25 BTC içeriyor. Bir sonraki yarılanma gerçekleştiğinde, bir blok yalnızca 3.125 BTC içerecektir.

Yarılanmalar Ne Zaman Oldu?

İlk bitcoin yarılanması 28 Kasım 2012’de toplam 5.250.000 BTC çıkarıldıktan sonra gerçekleşti. Bir sonraki 9 Temmuz 2016’da ve en sonuncusu 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti. Bir sonrakinin 2024 baharında gerçekleşmesi bekleniyor.

Yarılanmalar Neden Her Dört Yılda Bir Oluyor?

Bitcoin madencilik algoritması, her 10 dakikada bir yeni bloklar bulma hedefiyle ayarlanır. Ancak, daha fazla madenci ağa katılırsa ve daha fazla karma güç eklerse, blok bulma süresi azalır. Bu, 10 dakikalık bir hedefi geri yüklemek için her iki haftada bir madencilik zorluğu (veya bir bilgisayarın madencilik algoritmasını çözmesinin ne kadar zor olduğu) sıfırlanarak düzeltilir. Bitcoin ağı son on yılda katlanarak büyüdüğü için, bir blok bulmak için ortalama süre sürekli olarak 10 dakikanın (yaklaşık 9,5 dakika) altında kaldı.

Yarılanmanın Bitcoin fiyatı üzerinde bir etkisi var mı?

Bitcoinin fiyatı, sadece kuruş veya dolar karşılığında işlem yaptığı 2009’daki lansmanından, bir bitcoinin fiyatının 65.500 doların üzerinde işlem yaptığı Nisan 2021’e kadar istikrarlı ve önemli bir şekilde yükseldi. Blok ödülünün yarıya indirilmesi, esasen bitcoin üreticisi olan madencilere maliyeti etkili bir şekilde iki katına çıkarmaktan dolayı, fiyat üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmalıdır, çünkü üreticilerin satış fiyatlarını maliyetlerine göre ayarlamaları gerekecektir. Ampirik kanıtlar, Bitcoin fiyatlarının, genellikle gerçek olaydan birkaç ay önce, yarı yarıya bir beklentiyle yükselme eğiliminde olduğunu göstermektedir.

Bir Blokta Daha Fazla Bitcoin Kalmadığında Ne Olur?

2140 yılı civarında, şimdiye kadar çıkarılan 21 milyon bitcoinin sonuncusu çıkarılmış olacak. Bu noktada, yarılanma programı sona erecek çünkü daha fazla yeni bitcoin bulunmayacak. Ancak madenciler, madencilere ödenen işlem ücretlerinin değerinin gelecekte yükselmesi beklendiğinden, blockchain’deki yeni işlemleri doğrulamaya ve onaylamaya devam etmeye teşvik edilecektir. Bunun nedenleri, ücretleri olan daha büyük bir işlem hacminin eklenecek olması ve bitcoinlerin daha büyük bir nominal piyasa değerine sahip olmasıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir