Ripple Nedir ve Nasıl Çalışır?

RippleLab’dan Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından kurulan ve 2012’de piyasaya sürülen Ripple, SWIFT sınır ötesi ödeme sistemini açık kaynaklı dağıtılmış defter teknolojisi Ripple Transaction Protocol (RTXP) ile değiştirmeyi amaçlayan küresel bir ödeme sistemidir.

 

Dünya genelinde jetonlar biçiminde değer aktaran ve değiş tokuş eden dijital bir platform aracılığıyla bir “değer interneti” oluşturmaktır.

 

Ripple, finans kurumlarının RTXP platformları aracılığıyla RippleNet üzerinden gerçek zamanlı brüt ödemeler yapmalarına izin vererek esas olarak bankacılık sektörünü ve diğer ödeme sağlayıcılarını hedefliyor. Uluslararası havale piyasasındaki büyüme nedeniyle, şirket çok popüler hale geldi ve şu anda ABD’deki en büyük ikinci finTech firması, yaklaşık 10 milyar dolar değerinde.

 

RTXP ve XRP nedir? O nasıl çalışır?

 

RTXP, Ripple’ın alternatifidir. Blockchain’i güncellemek ve her bloğu benzersiz bir kodla hash etmek için bir çalışma kanıtı algoritması kullanan Bitcoin’in aksine, RTXP, Ripple Consensus Protocol’e (RPCA) uygun olarak güvenilir ve yetkili doğrulayıcılar tarafından çalıştırılır.

 

Doğrulayıcılar zaten seçildiğinden ve bir kriptografik bulmacayı çözmek için enerji ve zaman harcamak zorunda olmadığından, işlemler çok daha hızlı gerçekleşir ve Bitcoin’in bloğunun aksine, düğümler arasında yayınlanır. Yalnızca 5-7 saniye içinde doğrulanır. 10 dakikalık zaman içerisinde bu işlem gerçekleşir. Ayrıca Ripple, saniyede 1.500 işlemi işleyebilir.

 

Bu aynı zamanda Bitcoin düğümleri Blockchain’i güncellemek için BTC coinleri “kazarken” Ripple doğrulayıcılarının bunu yapmadığı anlamına gelir. Ripple’da madencilik gerçekleşmez ve doğrulayıcılar (muhtemelen bankalar veya diğer yatırım yapılan kurumlar), bu teknolojinin kullanımından yararlanmaya devam etmek için defteri tutar.

 

Ripple, sistem genelinde değer transferini temsil etmek için XRP ve IOU olmak üzere iki jeton kullanır. XRP jetonları, fiat para birimleri için bankalar arasında değiştirilebilir.

 

Ripple’ın XRP madeni parasının bir başka yönü de arzının sınırlı olmasıdır. 100 milyar XRP zaten oluşturulmuş durumda ve işlem maliyetleri nedeniyle genel arz zamanla azalmalı.

 

Şu anda XRP’nin çoğunluğu kurucular, bankalar arasında ve özel bir emanet hesabında tutuluyor. Şirket, XRP’yi ve yazılımını müşterilere satarak ve zamanla takdir edeceğini umdukları XRP hisselerinin çoğunluğunu elinde tutarak kar ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir