Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Açık bir koddur; şifreli ve anonim kodlarla tanımlanır. Eşler arası (peer to peer/P2P) teknolojisini kullandığından her türlü finansal işlemin eşler arasında güvenli bir ortamda kolayca kaydedilmesini sağlar.

Bitcoin Amacı Nedir?

Bitcoin, blokzincir teknolojisinin bir ürünü olarak doğmuştur. Blonzincir kullanan protokole ve onu destekleyen P2P ağına hizmet etmek amacını güder. Ancak bu teknolojinin sunduğu imkanlar, esneklik ve pek çok alana uygulanabilir olması da Bitcoin’in pek çok kişi ve kuruluş gözünde bir yatırım aracı olarak konumlanmasını sağlar.

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin için öncelikle sanal cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor, dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alışveriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş bir şekilde imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Bitcoin Güvenli Midir?

Gerçek hayatta da olduğu gibi cüzdanınızı güvene almalısınız. Bitcoin dünyanın her yerinden alışverişi çok kolaylaştırıyor ve paranızı kontrol altına almanızı sağlıyor. Tabi ki böyle önemli özellikler önemli güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor. Bitcoin doğru kullanılırsa çok güvenli olabilir. Unutmayın ki paranızı korumak için aldığınız güvenlik önlemleri sizin sorumluluğunuzdandır.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin üretim işlemidir. Finansal transferlerin gerçekleşmesini sağlayan, yapılan finansal işlemlerin onaylama işlemini gerçekleştiren ve yeni Bitcoin’lerin üretiminin gerçekleştirilmesini sağlayan bir yapıdır. Bitcoin madenciliği süreci (BTC Mining), Blockhain (Blon Zinciri) teknolojisiyle işlemektedir.

Zincirde yer alan full node’lar vesilesiyle Genesis Bitcoin’den itibaren gerçekleşmekte olan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bunun beraberinde Miner Node’ların anlık çözmeye çabaladıkları sorunlarla Bitcoin üretme işlemi gerçekleşir. Bitcoin madenciliği işini yürüten bireyler madenci (miner) olarak adlandırılmaktadır.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Gerçekleştirilen her para transfer işlemi Bitcoin network’üne duyurulmaktadır. Bu taleplerden her bir node diğer tabiri ile Bitcoin üzerinde işlem gerçekleştiren her bir elektronik cihaz, büyüklüğü 1 MB olan birer blok meydana getirebilir. Bu bloklar vasıtasıyla bir matematik probleminin çözülmesinin gerekliliği söz konusudur.

Bitcoin gerçekleştirilen bu transfer işlemlerinin meydana getirilmesi ve doğrulanması için şifreleme algoritmalarından yararlanır. Oluşturulmuş durumda olan blok için anahtar değeri üretmeye çalışır. Bitcoin’in kullanmış olduğu şifreleme fonksiyonu tersine çevrilemez nitelikte olan bir fonksiyondur. Fonksiyonun mevcut input değerini bulabilmek için sisteme olası input değerlerinin verilmesi suretiyle sayısız deneme yapılması gerekir. Bu da girdiyi bulmanın tek yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bahsi geçen ‘’proof of work’’ olarak tabir edilen işlem, son derece güçlü bir donanım ve yüksek enerji kullanımı ihtiyacı duymaktadır. Bitcoin sisteminin mantığı kapsamında, her on dakikada bir block üretilmesi gerekir, yani matematik probleminin bu 10 dakikalık süre içerisinde çözülmesi gerekmektedir. Eğer çözüm süresi  10 dalikadan uzun sürerse, Bitcoin sisteminin hedeflemiş olduğu hızın altında kalınmış olunur.

İşlem 10 dakikadan kısa sürmesi durumunda, Bitcoin sisteminin hedeflemiş olduğu Bitcoin’e daha hızlı yaklaşılmış olunur. Bitcoin üretimi 21 Milyon adetle sınırlıdır. Bu durum Bitcoin üretiminin beklendiği gibi uzun yıllar sürmeden bir anda bitmesine de sebebiyet verebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir