Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Fark Nedir?

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Fark Nedir?

 

Ethereumeum ağının kripto para birimi olan Ethereum (ETH), Bitcoin’den (BTC) sonra tartışmasız en popüler ikinci dijital jetondur. Gerçekten de, piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi olarak, Ethereum ve BTC arasındaki karşılaştırmalar sadece doğaldır.

Ethereum ve Bitcoin birçok yönden benzerdir: her biri çevrimiçi borsalar aracılığıyla işlem gören ve çeşitli kripto para cüzdanlarında depolanan dijital bir para birimidir. Bu belirteçlerin her ikisi de merkezi değildir, yani bir merkez bankası veya başka bir otorite tarafından düzenlenmez veya düzenlenmez. Her ikisi de blok zinciri olarak bilinen dağıtılmış defter teknolojisini kullanır. Bununla birlikte, piyasa değerine göre en popüler iki kripto para birimi arasında birçok önemli ayrım da vardır. Aşağıda Bitcoin ve Ethereum arasındaki benzerliklere ve farklılıklara daha yakından bakacağız.

Bitcoin Temel Bilgileri

Bitcoin Ocak 2009’da piyasaya sürüldü. Gizemli Satoshi Nakamoto tarafından beyaz bir makalede ortaya atılan yeni bir fikri tanıttı – bitcoin, hükümet tarafından verilen para birimlerinin aksine, herhangi bir merkezi otorite olmadan güvence altına alınan çevrimiçi bir para birimi vaadi sunuyor. Fiziksel Bitcoin yoktur, yalnızca kriptografik olarak güvenli bir genel muhasebe ile ilişkili bakiyeler vardır. Bitcoin, bu tür bir çevrimiçi para birimindeki ilk girişimler olmasa da, ilk çabalarında en başarılı olanıydı ve son on yılda geliştirilen neredeyse tüm kripto para birimleri için bir şekilde selefi olarak tanındı.

Yıllar geçti, sanal, merkezi olmayan bir para birimi kavramı düzenleyiciler ve hükümet organları arasında kabul gördü. Resmi olarak tanınan bir ödeme ortamı veya değer deposu olmasa da, kripto para birimi kendisi için bir niş oymacılığı başardı ve düzenli olarak incelenmiş ve tartışılsa da finansal sistemle bir arada var olmaya devam ediyor.

Ethereum Temel Bilgileri

Blockchain teknolojisi, sadece dijital bir para birimini etkinleştirmenin ötesine geçen uygulamalar oluşturmak için kullanılıyor. Temmuz 2015’te piyasaya sürülen Ethereum, en büyük ve en köklü, açık uçlu merkezi olmayan yazılım platformudur.

Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan inşa edilip çalıştırılmasını sağlar. Ethereum, geliştiricilerin dağıtılmış uygulamalar oluşturmasını ve çalıştırmasını sağlayan bir blok zincirinde çalışan kendi programlama diliyle birlikte gelir.

Ethereum‘un potansiyel uygulamaları geniş kapsamlıdır ve yerel şifreleme belirteci olan eter (genellikle ETH olarak kısaltılır) tarafından desteklenmektedir. 2014 yılında Ethereum, eter için bir ön satış başlattı ve bu da ezici bir tepki aldı. Ethereum, Ethereumeum platformunda komutları çalıştırmak için yakıt gibidir ve geliştiriciler tarafından platformda uygulamalar oluşturmak ve çalıştırmak için kullanılır.

Ethereum esas olarak iki amaç için kullanılır – diğer kripto para birimleriyle aynı şekilde borsalarda dijital para birimi olarak işlem görmektedir ve uygulamaları çalıştırmak için Ethereumeum ağında kullanılır. Ethereumeum’a göre, “dünyanın her yerinden insanlar ödeme yapmak için ETH‘yi bir değer deposu olarak veya teminat olarak kullanıyor.”  

Temel Farklar

Hem Bitcoin hem de Ethereumeum ağları dağıtılmış defterler ve kriptografi ilkesinden güç alsa da, ikisi teknik olarak birçok açıdan farklılık gösteriyor. Örneğin, Ethereumeum ağındaki işlemler yürütülebilir kod içerebilirken, Bitcoin ağ işlemlerine yapıştırılan veriler genellikle yalnızca not tutmak içindir. Diğer farklılıklar arasında blok süresi (bitcoin için dakikalara kıyasla saniyeler içinde bir eter işlemi onaylanır) ve üzerinde çalıştıkları algoritmalar (Bitcoin SHA-256 kullanırken Ethereumeum ethash kullanır).

Daha da önemlisi, Bitcoin ve Ethereumeum ağları genel amaçlarına göre farklıdır. Bitcoin ulusal para birimlerine alternatif olarak oluşturulurken ve böylece bir değişim aracı ve değer deposu olmayı arzularken, Ethereum değişmez, programlı sözleşmeleri ve uygulamaları kendi para birimi üzerinden kolaylaştırmak için bir platform olarak tasarlanmıştır.

BTC ve ETH her ikisi de dijital para birimidir, ancak eterin birincil amacı alternatif bir para sistemi olarak kendini kurmak değil, Ethereum akıllı sözleşmesinin ve merkezi olmayan uygulama (dapp) platformunun çalışmasını kolaylaştırmak ve para kazanmaktır.

Ethereumeum, Bitcoin ağını destekleyen bir blockchain için başka bir kullanım örneğidir ve teorik olarak Bitcoin ile gerçekten rekabet etmemelidir. Bununla birlikte, eterin popülaritesi, özellikle tüccarlar açısından tüm kripto para birimleriyle rekabete itti. 2015’in ortalarından bu yana tarihinin büyük bir bölümünde, Ethereum piyasa değerine göre en iyi kripto para birimlerinin sıralamasında Bitcoin‘in çok gerisinde kaldı. Bununla birlikte, eter ekosisteminin Bitcoin‘inkinden çok daha küçük olduğunu akılda tutmak önemlidir: Ocak 2020 itibarıyla Ethereum’in piyasa değeri 16 milyar doların biraz altındayken, Bitcoin’inki 147 milyar dolardan yaklaşık 10 kat daha fazladır.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir